Over mij

Operazangeres Charlotte Houberg Photo: Mel Boas

Geen trillende armen, natte zweethanden, stijve vingers en een wegglijdende viool meer… ik kon gewoon gaan staan en mijn mond openen!

Ik was zestien toen ik voor het eerst opera mocht zingen in een kapel; mijn geluk én zenuwen konden niet meer op. Ik had na jaren veel viool studeren pas een paar maanden zangles en mocht meteen een kleine solo zingen met een strijkersensemble. Wat was dat fijn! Dát wilde doen.

Sindsdien heb ik mijn mond niet meer gehouden…

Ik ging klassieke muziek studeren op Utrechts Conservatorium; wat een fijne plek was dat voor mij om me te ontwikkelen als operazangeres: van dorpsmeisje naar studente in het mooie Utrecht. Ik kon eindelijk mezelf en fulltime muzikant zijn! Helaas gooide het bestuur roet in het eten en ik besloot te vertrekken naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag om bij mijn nieuwe docente te kunnen studeren.

Ook dat was een warm nest waar ik geweldige musici heb leren kennen. Nadat ik mijn bachelor en master Cum Laude had voltooid, moest ik zelf mijn vleugels uit slaan. Ik mocht meteen mijn debuut maken bij de Nationale Opera en Ballet, een van mijn grootste dromen.

In de jaren erna als ZZP-er kwamen er vele andere mooie dromen uit: zo zong ik een waanzinnig mooi Russisch solo programma voor duizenden mensen met de net nieuw aangenomen dirigent Lahav Shani en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, ging ik tweemaal op tournee als operazangeres met Holland Opera naar Denemarken en België en stond ik meermaals in het Concertgebouw te Amsterdam, op alle drie de podia.

Maar musiceren is een topsport. Het is van noodzaak dat je je altijd 100% inzet en blijft ontwikkelen.

Mijn grootste droom is om de muzikale vreugde en plezier aan zoveel mogelijk mensen over te brengen. Klassieke muziek is er voor iedereen. 

Zoals de pandemie voor iedereen een klap is geweest, was dat bij mij niet anders. Lege agenda’s, lege theaters, geen toekomstperspectief… Frustratie, verlangen, verdriet, stress. Toch kwam er opeens ruimte, tijd en energie voor nieuwe samenwerkingen en ideeën. De ondernemersdrift die al lang onder het oppervlakte sudderde, kon er nu opeens uit. Het frustreerde mij al lang dat klassieke muziek als ‘saai’, ‘moeilijk’ en ‘onbegrijpelijk’ wordt gezien, omdat het bij mij juist het tegenovergestelde laat voelen.

Het is mijn streven geworden om een groter en jonger publiek te laten zien dat klassieke muziek en opera echt voor iedereen is. Vroeger werd deze muziek gecomponeerd om te vermaken, en dat is het nog steeds!

Dus vandaag de dag is mijn missie om klassieke muziek ook bij andere generaties te laten resoneren.
Als je wilt weten wat ik in het verleden allemaal heb gedaan, lees dan mijn biografie.
In mijn agenda kan je zien welke concerten er op de planning staan.
Je kunt me boeken voor een flitsconcert, duo concert, of als solist.

Photo: Mel Boas