Operazangeres Charlotte Houberg gefotografeerd door Masha Bakker
@ Masha Bakker

Geen trillende armen, koude zweethanden, stijve vingers en een wegglijdende viool meer… ik kon gewoon gaan staan en muziek maken!

Ik was zestien toen ik voor het eerst opera mocht zingen; mijn geluk én zenuwen konden niet meer op. Ik had na jaren veel viool studeren pas een paar maanden zangles en mocht meteen een kleine solo zingen met een strijkersensemble. Wat was dat fijn! Dát wilde doen.

Sindsdien heb ik mijn mond niet meer gehouden…

Conservatorium

Ik ging klassiek zang studeren op Utrechts Conservatorium; van dorpsmeisje naar vrije studente in het mooie Utrecht. De laatste drie jaar van mijn studie sloot ik af op het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Carrière

Nadat ik mijn bachelor en master Cum Laude had voltooid en flink had genoten van mijn muzikale studentenleven, moest ik zelf mijn vleugels uit slaan. Gelukkig mocht ik meteen mijn debuut maken bij de Nationale Opera en Ballet, een van mijn grootste dromen. Kortom: een vliegende start!

In de jaren erna als ZZP-er kwamen er vele andere mooie dromen uit: zo zong ik een waanzinnig mooi Russisch solo programma voor duizenden mensen met de net nieuw aangenomen dirigent Lahav Shani en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, ging ik meermaals op tournee, stond ik meermaals in het Concertgebouw te Amsterdam en speelde en zong ik in twee internationale films.

Het interessante aan musicus zijn, is dat je je altijd moet blijven ontwikkelen en  dus nooit bent uitgeleerd. Het is een topsport, maar het is niet als topsport te beoordelen omdat het gaat over diepere lagen en daarmee over gevoelens en emoties.

Mijn grootste droom is om de muzikale vreugde en plezier aan zoveel mogelijk mensen over te brengen. Klassieke muziek is er voor iedereen. 

Missie of passie?

Het is mijn streven geworden om een groter en jonger publiek te laten zien dat klassieke muziek en opera echt voor iedereen is. Er is voor iedereen wat wils en iedereen mag en kan zijn ei erin kwijt. Vandaag de dag is mijn missie om klassieke muziek ook bij andere generaties te laten resoneren.

Als je wilt weten wat ik in het verleden allemaal heb gedaan, lees dan mijn biografie.
In mijn agenda kan je zien welke concerten er op de planning staan.

Scroll naar boven