Sopraan Charlotte Houberg heeft, nadat ze haar conservatoriumstudie CUM LAUDE heeft afgesloten, in 2016 haar debut gemaakt bij de Nederlandse Opera & Ballet als Eerste Heks bij de wereldpremière van The Theater of the World van Louis Andriessen, o.l.v. Reinbert de Leeuw met het ASKO|Schönberg ensemble in de Walt Disney Concert Hall van Los Angeles en in Carré Amsterdam.

Ze zong de rollen van L’Amour (Cadmus et Hermione – Lully), Zerlina (Don Giovanni – Mozart), Bess (Porgy & Bess – Gershwin), Frasquita (Carmen – Bizet), Donna Anna (Don Giovanni) en Fiordiligi (Cosi fan Tutte). In 2018, ’19, ’20 en ’22 heeft ze de rol van Elize gezongen in een arrangement op Tschaikovsky’s Zwanenmeer bij Holland Opera, waarmee ze op tournee zijn gegaan door Nederland en België.

Daarnaast is ze veelvuldig te horen in kleinere producties, zoals de kinderopera ‘Eendje Buitenbeentje’ van Holland Opera waarmee ze naar het GrowOp Festival in Denemarken is geweest, maar ook het opera-straattheater ‘Uncanny Valley’ waarmee ze op Oerol ’24 staat. Samen met haar liedduo partner Heleen Vegter bedenkt, creëert en organiseert ze theatrale liedprogramma’s, zoals het veel gespeelde ‘Jane Austens Salon’.

Ze heeft met het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. chefdirigent Lahav Shani in 2017 een Russische soloprogramma gezongen en met Sinfonia Rotterdam een tournee gehad: een finaleprijs die ze won tijdens het SJMN Concours 2011. Ze zong solo met het Gelders orkest, Zuid-Holland Symfonie Orkest, CREA orkest, Maestro Jules Orkest en Philips Symfonie Orkest. In Amman, Jordanië, heeft ze o.l.v. Vincent de Kort Miroir de Peine van H. Andriessen in het Romeins Amfitheater laten horen met het Amman Orchestra.

Ze is veelgevraagd voor kamerconcerten en heeft verschillende liedrecitals gegeven in o.a. de kleine zaal van het Concertgebouw, TivoliVredenburg, Muziekgebouw aan ’t IJ, Stedelijk Museum Amsterdam, Grote Kerk Naarden, Hermitage Amsterdam en de Stadsschouwburg Utrecht. Ze heeft gewerkt met dirigenten als Lahav Shani, Reinbert de Leeuw, Vincent de Kort, Boudewijn Jansen, Paul Valk, Conrad van Alphen, Jules van Hessen, Daan Admiraal, Bas Wiegers ea.

Naast opera en lied is ze ook een veelgevraagde soliste voor oratoria en voert ze composities uit van eigentijds componisten die speciaal voor haar stem composities schrijven (luister hier naar een fragment).

Charlotte heeft masterclasses gevolgd van o.a. Rudolf Jansen, Meinard Kraak, Cynthia Hofmann, Henk Neven, Hans Eijsacker, Claudia Visca, Angelika Kirschschlager, Claron McFadden, Ed Spanjaard, Michelle Breedt en Nelly Miricioiu.

Charlotte was te gast bij het tv-programma ‘De Tiende van Tijl” en “Proefkonijnen”. Ook was ze op de tv te zien tijdens het Grachtenfestival 2013 voor NTR Podium Live. Ze is regelmatig te gast op NPO Radio4.

Binnenkort zal ze te horen en zien zijn in twee internationale films. De eerste, ‘A beautiful Imperfection’ is een verfilming van  ‘Een schitterend gebrek’ van Arthur Japin bij Kaap Holland Film met regisseur Michiel van Erp en producer Maarten Swart. De tweede film ‘Torch Song’  is een productie van Family Affair Films met regisseur Jeroen Houben.

Lees ook over mij of kom meer over mij te weten via dit interview van OperaMagazine.

Scroll naar boven